PUKULAN PECUTAN

PAATJE THEUVENET

 

Zijn spel is kort en met ogenschijnlijke tederheid weet hij probleemloos harde slagen en harde afweren te stoppen. Zeer opmerkelijk om zoiets te ervaren vanuit een fysieke Pukulan-achtergrond of tijdens de toepassing van harde slagen. De enorme krachten van de zo zacht ogende (oorspronkelijke) Pencak Silat Cikalong, zijn helaas niet te begrijpen door de beperkte ratio, maar des te meer voelbaar.

 

 

Paatje Theuvenet, geboren op 27 juli 1931 te Padang in West Sumatra, behoort evenals paatje Flohr tot de eerste generatie Pencak Silatleraren die Nederland kent.

 

Hij trainde de Sabani uit Tanah Abang.

Later de Cikalong bij Raden Mas Soemono en bij Raden Mas Didi.

Hij beoefende tevens de Badrong uit Petodjo bij bapak Tjing Ali.

 

Paatje Theuvenet's "spel" (Pencak Silatstijl) kent de weg naar het eigen maken van de tenaga dalam. Deze kracht wordt gebruikt om energie te leiden en is hetzelfde als de Japanse Ki en de Chinese Chi. Hij onderwees mensen ook in de Tai Chi en de Yoga.

Verbonden met de Pencak Silat, beschikt pa Theuvenet over een inmiddels in Nederland ongeëvenaarde kennis van kerissen, stenen en vele Pencak Silatwapens. Bewonderenswaardig is zijn grote kunde en inzicht in de spirituele wereld van de Pencak Silat. 

Degene die beseft dat het leven en ook zo de weg van de Pencak Silat, een voortdurend leerproces is, kan veel van deze wijze oude man leren. Betweters krijgen van hem altijd gelijk en soms zelfs een onverdiend compliment. Luisteren is dan ook de toegangspoort.

 

Pa Theuvenet heeft inmiddels een respectabele leeftijd bereikt.

Ik hoop dat deze wijze Pencak Silatexpert van de eerste generatie Indo's, nog lang onder ons mag zijn. En niet alleen omdat wij nog veel van hem kunnen leren.

De kunde en bescheidenheid van pa Theuvenet dwingen respect af. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat zijn enorme bescheidenheid leidt tot onderschatting van deze Pencak Silat expert.

De laatste die daar echter wakker van zou liggen, is pa Theuvenet zelf.

 

Zijn kennis van vele Oosterse culturen en bijbehorende religies is groot, evenals zijn verbondenheid met alles om hem heen vanuit de animistische opvattingen.

Zijn lange en brede ervaring en met name de kennisoverstijgende vermogens, hebben van hem een wijs man gemaakt, die door velen ook buiten de Pencak Silat wordt geraadpleegd.

Deze kennisoverstijgende - en voorspellende vermogens worden door sommigen als paranormaal betiteld.