PUKULAN PECUTAN

BAPAK TULALESSY

http://www.paguronmandemudamawarsuci.nl/biografie.html
http://www.paguronmandemudamawarsuci.nl/biografie.html

Na overleg en met toestemming van pa Flohr bezocht ik omstreeks 1980 guru besar bpk. H. Sudarno Tulalessy. Onder zijn begeleiding werd ik in de gelegenheid gesteld een beetje te mogen proeven aan de mystieke kant van de Pencak Silat Cimande.

Vrij uitzonderlijk en bewonderenswaardig dat bpk. Tulalessy daartoe bereid bleek. Een kijkje in de keuken is normaliter slechts weggelegd voor insiders en dan pas na jarenlange inspanning via de weg die de Pencak Silat Cimande van oudsher voorschrijft.

Het kennismaken vanuit een Pukulan-achtergrond, afkomstig uit Madura, met deze traditionele Pencak Silatstijl uit West Java, heeft mij het nodig inzicht verschaft. Tevens hebben de opgedane ervaringen bewondering met zich meegebracht voor de aan deze stijl gerelateerde spirituele wereld.

 

Na het overlijden van pa Flohr, waren ook Loek Vodegel en mijn zoon Pim welkom bij deze Pencak Silat-expert uit Den Bosch.

Dankzij bpk. Tulalessy hebben wij alle drie een inwijding in deze Cimande-stijl mogen ondergaan.

 Niet alleen zijn kunde en begeleiding verdienen onze oprechte dankbaarheid, maar ook de gastvrijheid die zijn echtgenote en hij bieden.

 

 

Bapak Tulalessy geniet vanuit het perspectief van de Pencak Silat gezien, in vergelijking met de Indo's het voordeel als Indonesiër in zijn cultuur met de Pencak Silat te zijn opgegroeid.

Ondanks dat zijn achternaam iets anders doet vermoeden, is bpk. Tulalessy een Sundanees en opgegroeid in het gebied van de Cimande. Het is niet aan mij om dat verder toe te lichten.

Met zijn kennis en ervaring op het gebied van de cultuur en de Pencak Silatstijl de Cimande, kwam Bpk. Tulalessy destijds naar Nederland en geeft reeds jaren les in de omgeving van Den Bosch.

Bapak Tulalessy demonstreert hier de ilmu kebatinan. De aanvallers om hem heen kunnen hem niet benaderen. Zittend gooit hij ze op afstand om.

Opvallend is dat bpk. Tulalessy, in tegenstelling tot "de oudjes", waaronder pa Flohr, de mystieke kant openlijk toont. Een keuze die de vele oudjes bewust niet wilden maken.

Door dit openlijk te demonstreren, wordt in ieder geval voor niet insiders de ware kern van de Pencak Silat daadwerkelijk zichtbaar.

De redenen van de betreffende paatjes om dit uitluitend in zeer beperkte kring te beoefenen, respecteer en begrijp ik daarentegen goed.

Pim in de rivier de Cimande bij Tarikolot.

De tijger, de aap, de stier, de slang en de adelaar.